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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  15/12/2011
Data da última atualização:  12/06/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, V. de S.; ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; OLIVEIRA, J. B.; NASCIMENTO, R. L.; FARIAS, T. F.; SILVA, D. J.; BASSOI, L. H.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  VANESSA DE SOUZA OLIVEIRA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO; GILDEILZA GOMES SILVA; JULIANE BARRETO OLIVEIRA; RUSSAIKA LÍRIO NASCIMENTO; THIAGO FELIPE FARIAS; DAVI JOSE SILVA, CPATSA; LUIS HENRIQUE BASSOI, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA.
Título:  Effects of different organic fertilization levels on the physicochemical composition of Syrah wines from a tropical semiarid region of Brazil
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 13., 2011, Santiago do Chile. Sustentabilidad y cambio climático: impacto para la industria vitivinícola. Santiago: Asociación Nacional de Ingenieros Agrónomos Enólogos de Chile, 2011.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the oenological potential of wines made from grapes grown under different levels of organic matter fertilization.
Palavras-Chave:  Adubação orgânica; Brasil; Potencial fenólico; Região Nordeste; Syrah; Vinho tropical; Vitis vinefera.
Thesagro:  Análise organoléptica; Análise química; Composição química; Composto Fenólico; Fertilizante; Solo; Uva; Vinho; Viticultura.
Thesaurus Nal:  Grapes; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/50397/1/Giuliano1-2011.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV13580 - 1UPCRA - CDCD00272
CPATSA46144 - 1UPCRA - CD853
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  23/12/2014
Data da última atualização:  23/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTIN, D.; BENEDETTI, E. L.; BARROS, N. F. de; ALMEIDA, I. C. de; LEAL, G. P.; FONTES, L.; NEVES, J. C. L.; WENDLING, I.; REISSMANN, C. B.
Afiliação:  Delmar Santin, Pós doutorando UFSC; Eliziane Luiza Benedetti, IFSC; Nairam Félix de Barros, UFV; Igor Carvalho de Almeida, UFV; Greice Pereira Leal, ESALQ/USP; Lucas Fontes, UFV; Júlio César Lima Neves, UFV; IVAR WENDLING, CNPF; Carlos Bruno Reissmann, UFPR.
Título:  Effect of potassium fertilization on yield and nutrition of yerba mate (Ilex paraguariensis).
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 38, p. 1469-1477, 2014.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Yerba mate (Ilex paraguariensis) is a tree species native to the subtropical regions of South America, and is found in Brazil predominantly in the southern region. Despite the historical importance in this region, so far, studies on crop nutrition to improve yields are scarce. Thus, this study evaluated the effect of potassium rates on K soil availability, and the yield and nutritional status of yerba mate. The experiment was conducted in São Mateus do Sul, State of Paraná, on a Humox soil, where K2O rates of 0, 20, 40, 80, 160, and 320 kg ha-1 were tested on 7-year-old plantations. The experiment was harvested 24 months after installation by removing approximately 95 % of the canopy that had sprouted from the previous harvest. The soil was evaluated for K availability in the layers 0-10, 0-20, 10-20, and 20-40 cm. The plant parts leaf fresh matter (LM), twigs (TW), thick branches (BR) and commercial yerba mate (COYM), i.e., LM+TW, were analyzed. In addition, the relationship between fresh matter/dry matter (FM/DM) and K concentration in LM, AG and BR were evaluated. The fertilization increased K availability in all evaluated soil layers, indicating good mobility of the nutrient even at low rates. Yerba mate responded positively to increasing K2O rates with higher yields of all harvested components. The crop proved K-demanding, with a maximum COYM yield of 28.5 t ha-1, when 72 mg dm-3 K was available in the 0-20 cm layer. Yerba mate in the plant production stage requires soi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Erva-mate; Espécie arbórea.
Thesagro:  Espécie Nativa; Fertilidade do Solo; Ilex Paraguariensis; Potássio.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114355/1/2014-API-Wendling-EffectPotassium.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF53156 - 1UPCAP - DD
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